Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΡΗΣ: Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΦΑΣΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στον ΕΠΙΛΟΓΟ, και στη σελίδα 430, αναφέρει:
Οκτώ ημέρες μετά το πραξικόπημα στην Κύπρο ήρθε η απελευθέρωση στην Ελλάδα. Η ελληνική τραγωδία έκλεινε καθώς άρχιζε η τραγωδία της Κύπρου.
Με την ανάληψη της εξουσίας από τον κ.Καραμανλή και τη συμμετοχή στην κυβέρνηση μερικών αντιστασιακών δυνάμεων, ο λαός πρόσμενε ότι άνοιγε ο δρόμος για ένα συμμάζεμα των ερειπίων, για την κάθαρση από το κυλώνειο άγος της επταετίας και για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας ζωής.
Σήμερα, Δεκέμβριος 1974, πέντε μήνες ύστερα από την απελευθέρωση, όλες οι προσδοκίες μας έχουν γκρεμιστεί. Η λεγόμενη «κάθαρση» έχει πάρει τον χαρακτήρα μιας δικαστικής χελωνοδρομίας, που οπωσδήποτε δεν οδηγεί στην τιμωρία ούτε των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου, ούτε των φονιάδων του Πολυτεχνείου, ούτε των βασανιστών, ούτε των ενόχων του Κυπριακού δράματος. Η ζοφερή προοπτική ενισχύεται από τις πράξεις της σημερινής εξουσίας: Ο προνοητικός Παπαδόπουλος, προτού ανατραπεί, είχε φροντίσει να χορηγήσει αμνηστία στον εαυτό του και στους άλλους εγκληματίες του καθεστώτος. Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν ακύρωσε την αυτοαμνήστευση των ενόχων. Και στην αμνηστία που η ίδια χορήγησε στους πολιτικούς κρατουμένους η διατύπωση του διατάγματος επιτρέπει σκόπιμα την ερμηνεία ότι περιλαμβάνονται και τα αδικήματα του καθεστώτος. Προσωπικά ο κ.Καραμανλής σε προεκλογικό λόγο είπε ότι θα τιμωρηθούν «μόνο οι πρωταίτιοι». Έτσι, μπορούν να κοιμούνται χωρίς εφιάλτες οι εκατοντάδες των βασανιστών, οι δολοφόνοι των φοιτητών και οι κτηνάνθρωποι που βίαζαν τις ελληνίδες μέσα στα κολαστήρια της ΕΣΑ. Άλλωστε, όλος αυτός ο λουλουδόκοσμος του εγκλήματος τιμωρήθηκε. Τα φοβερά κακουργήματα χαρακτηρίστηκαν από την κυβέρνηση Καραμανλή «παραπτώματα» και οι ένοχοι μπήκαν σε «διαθεσιμότητα» διαρκείας 3 – 12 μηνών. Και μάλιστα, επειδή οι ίδιοι έκριναν άδικη και υπέρμετρα αυστηρή την τιμωρία έκαναν προσφυγές ζητώντας την ακύρωση της ποινής… Και για μερικούς η αδικία επανορθώθηκε… Οι δικασθέντες ξαναγύρισαν μετά τιμών στην υπηρεσία, έτοιμοι για ανάλογες δραστηριότητες στο μέλλον. Χθες υπέρ της Χούντας. Αύριο υπέρ του Καραμανλή. Πάντοτε εναντίον του λαού.