Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ

Ο Ζαχαριάδης επιμένει...

Την άλλη μέρα η Ασφάλεια μοιράζει στις εφημερίδες φωτογρα­φίες με το πτώμα του Πλουμπίδη αμέσως μετά την εκτέλεση. Εί­ναι μια μακάβρια και φρικιαστική εικόνα. Ο νεκρός γερμένος στο πλάι και ένα ρυάκι αίμα τρέχει στο μάγουλο του. Ο διευθυντής της Γενικής Ασφαλείας Αθηνών Θ.Ρακιντζής παίρνει στο τηλέ­φωνο και τον τότε διευθυντή της Αυγής Β.Εφραιμίδη και του λέει:
 
-  Έχω φωτογραφίες από την εκτέλεση του Πλουμπίδη. Θέ­λεις να σου στείλω;
 
Ο Εφραιμίδης - όπως αφηγήθηκε ο ίδιος τη μέρα εκείνη στους συντάκτες της Αυγής - απάντησε:
 
-  Δεν ενδιαφέρουν την εφημερίδα μας μακάβρια θεάμα­τα. Δεν πρόκειται να δημοσιεύσω τέτοιες φωτογραφίες...
 
Παρ'όλα αυτά, ο Ρακιντζής τις έστειλε. Ήξερε πως η Αυγή, ενώ δημοσίευε, για ευνόητους λόγους, τόσο τις επίσημες ανακοι­νώσεις για την εκτέλεση του Πλουμπίδη όσο και την εκδοχή του Ζαχαριάδη, ήταν αφοσιωμένη, περισσότερο και από την ηγεσία της ΕΔΑ, στη γραμμή του ΚΚΕ. Η Ασφάλεια μοίραζε αυτά τα ντο­κουμέντα για να αποδείξει πόσο έξω από τα πράγματα ήταν οι εκπομπές του Ζαχαριάδη για «τον χαφιέ Πλουμπίδη». Και να με­γαλώσει έτσι τη σύγχυση και τις αμφιβολίες στις γραμμές των κομμουνιστών και των συμπαθούντων. Αλλά, γι'αυτό ακριβώς τον λόγο και ο Ευφραιμίδης, που ακολουθούσε πιστά τις εντολές της ηγεσίας του ΚΚΕ, δεν δημοσίευσε τις φωτογραφίες.
 
     Η εκτέλεση του Πλουμπίδη είναι ένα αναμφισβήτητο και συ­γκλονιστικό γεγονός. Αλλά ο Ζαχαριάδης δεν μπορεί πια να κάνει πίσω. Είναι υποχρεωμένος να επιμείνει στο μυθιστόρημα του, γιατί αλλιώς καταρρακώνεται το κύρος του και θα δεχτεί νέο πλήγ­μα το «αλάθητο» του. Σε εκπομπή του ραδιοσταθμού «Ελεύθε­ρη Ελλάδα» αναφέρεται»:

«...Καλώς πληροφορημένοι κύκλοι της Αθήνας σχολίαζαν χθες με περιφρόνηση την είδηση για την εκτέλεση του προβοκάτορα. Οι κύκλοι αυτοί λένε ότι ο Πλουμπίδης εκτελέ­στηκε τόσο, όσο πριν δύο χρόνια αυτοκτόνησε ο Βαβούδης. Η "εκτέλεση" του Πλουμπίδη χρειάστηκε στην Ασφάλεια, όσο και η "αυτοκτονία" του Βαβούδη. Τα αφεντικά της Ασφάλειας και του Βραχνού, η Ιντέλιντζενς Σέρβις και η αμερικανική Εφ Μπι Αι ξέρουν να σκηνοθετούν ακόμη και ψευτοεκτελέσεις, να ανακοινώνουν εκτελέσεις που δεν έγι­ναν και πολλά άλλα». (Το Βήμα. 17 Αυγούστου 1954. Ο Ζα­χαριάδης και το 1952 είχε ισχυριστεί πως ο Βαβούδης δεν αυτοκτόνησε, αλλά... φυγαδεύτηκε στην Αμερική...)