Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ

Δίκη Μπελογιάννη
Στις 22 Οκτωβρίου, πέντε μέρες δηλαδή πριν ν'αναλάβει η νέα κυβέρνηση Πλαστήρα - Βενιζέλου, αρχίζει στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών μία από τις μεγαλύτερες δίκες στελεχών και μελών του ΚΚΕ για παράβαση του Α.Ν.509, για προσπάθεια δηλαδη ν'ανασυγκροτηθεί το Κόμμα. Οι κατηγορούμενοι είναι 94 κι ανάμεσα τους ο Νίκος Μπελογιάννης, η Έλλη Ιωαννίδου, ο δημοσιογράφος Στάθης Δρομάζος, αρχισυντάκτης του Δημοκρατικού κ.λ.π. Πρόεδρος του δικαστηρίου είναι ο αντισυνταγματάρχης της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης Ανδρέας Σταυρόπουλος. Μέλη οι Ν.Κομιανός, ταγματάρχης, Γ.Παπαδόπουλος (ο κατοπινός αρχηγός της Χούντας και δικτάτορας), Γ.Κοράκης, ταγματάρχης, και Θ.Κυριακόπουλος, λοχαγός.
Η δίκη αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα στη νέα κυβέρνηση, γιατί απειλεί να ανατρέψει την πολιτική της για την ειρήνευση. Αρχίζει τη στιγμή που έχει εξαγγελθεί η συμφωνία ΕΠΕΚ Φιλελευθέρων για κατάργηση των εκτάκτων στρατοδικείων και παραπομπή των παραβάσεων του Α.Ν.509 στα πενταμελή εφε­τεία. Και προμηνύει θανατικές καταδίκες τη στιγμή που η κυ­βέρνηση ετοιμάζεται να μετατρέψει όλες τις ποινές των θανατοποινιτών για πολιτικά αδικήματα σε ισόβια δεσμά. Και, το χειρότερο, δημιουργεί κλίμα αναμοχλεύσεως των παθών, την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει τον κατευνασμό και τη συμφιλίωση.
Η κυβέρνηση κάνει τη σκέψη να διακόψει τη δίκη στο Έκτα­κτο Στρατοδικείο. Την πρόταση την κάνουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, Δ.Παπασπύρου και Κ.Ρέντης. Την δέχεται και ο βασιλικός υπουργός Αμύνης Αλ.Σακελλαρίου. Σε σύσκεψη των τριών αρμόδιων υπουργών, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των διευθυντών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, στις 2 Νοεμβρίου, την εισηγείται ο ίδιος ο Σακελλαρίου. Διαπιστώνεται όμως ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα και εξάλλου θα είναι έντονη η αντίδραση του Τύπου της Δεξιάς, των παπαγικών και των εμπνεόμενων από τον ΙΔΕΑ στρατιωτικών. Η λύση που προκρίνεται, είναι να ζητήσουν από το ίδιο το στρατοδικείο να διακόψει τη δίκη. Καλούν τον πρόεδρο του Εκτάκτου Στρατοδικείου, αντισυνταγματάρχη Σταυρόπουλο, στο Υπουργείο Αμύνης. Εκείνος, που έχει πληροφορηθεί τι τον θέλουν, παίρνει μαζί του και τα άλλα μέλη του στρατοδικείου και προτού να ξεκινήσει, γράφει ένα σημείωμα στη γυναίκα του: «Αν δεν γυρίσω, να ξέρεις ότι έπεσα εκτελών το προς την πατρί­δα καθήκον μου».
Στα Παλιά Ανάκτορα, στο γραφείο του υπουργού Αμύνης, ο Σακελλαρίου ανακοινώνει στον Σταυρόπουλο ότι είναι κυβερνη­τική εντολή να διακόψει το δικαστήριο τη δίκη για εθνικούς λόγους. Ο αντισυνταγματάρχης απαντά στον υπουργό ότι όσο αυ­τός είναι πρόεδρος του στρατοδικείου δεν πρόκειται να διακόψει τη δίκη. Αν όμως η κυβέρνηση επέμενε, θα ήταν πρόθυμος να αυ­τοκτονήσει. ..
Με αυτό τον μελοδραματικό τρόπο, ο αντισυνταγματάρχης, γνωρίζοντας, ότι «έχει πλάτες», αντιστέκεται στον υπουργό - και μάλιστα σ'έναν υπουργό που ήταν εντολοδόχος και τοποτηρη­τής του βασιλιά. Ο ΙΔΕΑ δίνει τη μάχη του.
Η κυβέρνηση υποχωρεί. Ο υπουργός Αμύνης Σακελλαρίου δη­λώνει την άλλη μέρα ότι η δίκη θα συνεχιστεί, αλλά και δεν θα γί­νει άλλη προτού να λυθεί το ζήτημα των εκτάκτων στρατοδικείων. Έτσι, ο «σκληρός» πρόεδρος του στρατοδικείου δεν χρειάστηκε να αυτοκτονήσει. Αλλά οι εφημερίδες της Δεξιάς, που έμαθαν την ίδια μέρα όλα τα συμβάντα, αφιερώνουν ολόκληρες στήλες για να τα εξιστορήσουν και να τα χρωματίσουν μελοδραματικά, κα­τηγορώντας ταυτόχρονα τον Πλαστήρα ότι είναι προστάτης των κομμουνιστών και τους βοηθά να ανασυγκροτηθούν.