Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ

Μία παραίτηση

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, είναι γενική πια η εντύ­πωση πως η κυβέρνηση βρίσκεται ακέφαλη και πάσχει από κα­χεξία. Αυτή την περίοδο δημιουργείται και ένα επεισόδιο που αναστατώνει την κυβέρνηση, με αφορμή πάλι τη Ζήμενς. Ο εκ­πρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Βουλπιώτης, με γράμμα του στον Παπάγο, κατηγορεί τον υφυπουργό Συγκοινωνιών Κ.Παπακωνσταντίνου ότι καθυστερεί να υπογράψει τη σύμβαση με τη Ζήμενς για την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού υλικού και ότι με τρίτο πρόσωπο (έναν πρώην αγροφύλακα) του ζήτησε 10.000 δο­λάρια για να προχωρήσει. Ο Παπάγος στέλνει το γράμμα του Βουλπιώτη στον υπουργό Συγκοινωνιών Καραμανλή, που καλεί τον Παπακωνσταντίνου και του το δίνει να το διαβάσει. Ο Παπακωνσταντίνου, από ευθιξία, δηλώνει ότι παραιτείται από την κυβέρνηση για να είναι ελεύθερος να κάνει μήνυση στον Βουλ­πιώτη για συκοφαντική δυσφήμηση.

    Η παραίτηση του υφυπουργού δεν γίνεται δεκτή. Το πολιτι­κό γραφείο ανακοινώνει ότι ο στρατάρχης περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του τον Κ.Παπακωνσταντίνου. Ο υφυπουργός υπο­βάλλει μήνυση. Η αστυνομία πιάνει τον πρώην αγροφύλακα, με διαταγή του εισαγγελέα, που διατάσσει επίσης να συλληφθούν ο Βουλπιώτης και ένα άλλο πρόσωπο, ανακατεμένο στην υπό­θεση. Ο Παπακωνσταντίνου, με ανακοινώσεις του, κατηγορεί τον Βουλπιώτη ότι αξίωνε να τον προσλάβουν στον ΟΤΕ σαν τεχνι­κό σύμβουλο για μία δεκαετία με αμοιβή ένα εκατομμύριο δο­λάρια, και εξηγεί ότι γι'αυτό διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις με τη Ζήμενς. Ο Βουλπιώτης, με επιστολή του στις εφημερίδες, ισχυρίζεται ότι έχουν παρουσιαστεί μεσάζοντες, αλλά δεν πιστεύει ότι έχει μαζί του καμία σχέση ο υφυπουργός. Τέλος, γρά­φει πως θα υποβάλει μήνυση κατά του Κ.Παπακωνσταντίνου για συκοφαντική δυσφήμηση, γιατί ο υφυπουργός ανακοίνωσε ο Βουλπιώτης ζήτησε για τον εαυτό του το ένα εκατομμύριο δολάρια, ενώ αυτός το ζήτησε για την εταιρεία. (Εφημερίδες, 14-18 Αυγούστου 1955.)

Η υπόθεση πηγαίνει για τα δικαστήρια, αλλά, με τον θόρυβο, τις ανακοινώσεις και τα δημοσιεύματα των εφημερίδων έχει γί­νει και πολιτικό θέμα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Κ.Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ιδιοτέλεια και δεν έχει καμία σχέση με μεσάζοντες και εκβιασμούς. Γεγονός όμως είναι ότι η ίδια η γερμανική εταιρεία, εξαιτίας της πολιτι­κής του Συναγερμού, και ο ίδιος παλαιός συνεργάτης των Γερ­μανών αναταράσσουν και πάλι την πολιτική ζωή της χώρας.

Η δίκη του Βουλπιώτη και των συγκατηγορουμένων του για συκοφαντική δυσφήμηση του υφυπουργού Κ.Παπακωνσταντίνου θα γίνει στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μάρτυρες κατηγορίας θα παρουσιαστούν και θα κα­ταθέσουν οι Π.Κανελλόπουλος, Π.Παπαληγούρας, Κ.Καραμανλής και Λ.Ευταξίας. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Βουλπιώτη σε φυλάκιση 1,5 χρόνου και τους συγκατηγορουμένους του σε μι­κρότερες ποινές.