Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ

Το σύνθημα

Φαίνεται όμως ότι, για την αγγλική κυβέρνηση και τους Τούρκους συμμάχους της, δεν είναι αρκετή η έντονη αντίθεση ανάμεσα στους επίσημους εκπροσώπους της Ελλάδας και της Τουρκίας, που εκ­δηλώθηκε στη Διάσκεψη του Λονδίνου. Πρέπει να φανεί στη διε­θνή κοινή γνώμη και η «αγανάκτηση» του τουρκικού λαού κατά των ελληνικών αξιώσεων. Και μια που οι «σφαγές» στην Κύπρο, που προανήγγειλαν οι τουρκικές εφημερίδες, δεν έγιναν ούτε στις 28 Αυγούστου, ούτε στη διάρκεια της διάσκεψης, πρέπει να βρε­θεί ένα άλλο πρόσχημα για να «εξεγερθεί» ο τουρκικός λαός.

    Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Ζορλού καλεί τους δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο του στο Λονδίνο και τους ανακοινώνει ότι η κυβέρνη­ση του δεν βλέπει να υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστεί η Διά σκέψη, αφού η Ελλάδα επιμένει σ' αυτή την... ακατανόητη αυ­τοδιάθεση. Την ίδια νύχτα, πολύ μακριά από το Λονδίνο, αλλά σχετικά κοντά στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη, γίνεται μια έκρηξη, που θα αποτελέσει το σύνθημα για τον μεγαλύτερο διωγμό των Ελλήνων στην Τουρκία μετά το 1922: Η έκρηξη ενός καψουλιού δυναμίτιδας, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 5ης Σεπτεμβρίου 1955, στον κήπο του τουρκικού προξενείου της Θεσ­σαλονίκης. Από την έκρηξη σπάζουν μερικά τζάμια του σπιτιού, όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, που βρίσκεται στον ίδιο πε­ρίβολο. Την ώρα αυτή, βρίσκεται στο προξενείο μόνο ο Τούρκος φύλακας Χασάν Μεμέτογλου.

Το μεσημέρι της 6ης Σεπτεμβρίου, ο ραδιοσταθμός της Άγκυ­ρας μεταδίδει ότι έγινε έκρηξη στη Θεσσαλονίκη και ότι έπαθε σοβαρές καταστροφές το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ατατούρκ. Στις 4 το απόγευμα, στην Κωνσταντινούπολη κυκλοφορεί, σε έκτατο παράρτημα, η εφημερίδα Ισταμπούλ Εξπρές και αναγγέλλει με πηχυαίους τίτλους ότι οι Έλληνες έχουν καταστρέψει στη Θεσ­σαλονίκη το σπίτι του Κεμάλ.