Κυριακή 22 Μαΐου 2011

ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ

Επίθεση του Συναγερμού
Μόλις εξασφαλίζεται η αμνηστία, ο Συναγερμός εξαπολύει επίθεση εναντίον του μέτρου: Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, με αυτό τον τρόπο, θέλει να εκθέσει τους στρατιωτικούς αυτούς και την προκαλεί να κάνει τη δίκη. Στο μεταξύ, ο Παπάγος έχει αρχίσει πολιτική περιοδεία στην Πελοπόννησο, όπου εκφωνεί σε συγκεντρώσεις δριμύτατους λόγους κατά της κυβερνήσεως και προσωπικά εναντίον του τοποτηρητή των Ανακτόρων, υπουργού Αμύνης Αλ.Σακελλαρίου, και της ηγεσίας του στρατού. Στο λόγο του στη Σπάρτη λέει, ανάμεσα σε άλλα, ότι διαγράφονται «μέγιστοι, κίνδυνοι διά την ησυχίαν, την ασφάλειαν, το μέλλον του τόπου» και ότι «το ηθικόν του στρατού, όταν εξέλιπεν η εμπιστοσύνη προς την ηγεσίαν του, απειλείται». Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι θέλει να διαλύσει τα TEA, για να «προετοιμάση τον τέταρτον γύρον» και την προκαλεί σε εκλογική αναμέτρηση.
Οι λόγοι αυτοί του αρχηγού του Συναγερμού προκαλούν έντονες απαντήσεις των Πλαστήρα και Βενιζέλου, που κατηγορούν τον Παπάγο ότι «τραυματίζει βαρέως το στράτευμα», δυσφημεί την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, που ο ίδιος έχει τοποθετήσει, και υπερασπίζεται τα TEA γιατί τα θέλει «όργανον νο­θεύσεως του φρονήματος του λαού» (εφημερίδες, 17 και ΙΗ Ιανουαρίου 1952).
Η επίθεση του Συναγερμού κατά της κυβερνήσεως γίνεται ακόμα εντονότερη, όταν ο υπουργός Αμύνης απομακρύνει τον αντιστράτηγο Στέλιο Κιτριλάκη από τη θέση του γενικού επιθεωρητή του στρατού, με την αιτιολογία τις σχέσεις του με τον ΙΔΕΑ που διαπίστωσε το πόρισμα Ζωζωνάκη. (Έχει γραφεί μάλιστα στις εφημερίδες ότι ο Κιτριλάκης ήταν ο αόρατος αρχηγός του ΙΔΕΑ με το ψευδώνυμο «Κρόνος».) Το Βήμα γράφει πως ο Σακελλαρίου απομάκρυνε τον Κιτριλάκη χωρίς να το γνωρίζουν οι Πλαστήρας και Βενιζέλος. Και ρωτά: «Ποίος και εξ ονόματος τί­νος κυβερνά την Ελλάδα;». (Το Βήμα, 30 Ιανουαρίου 1952.)