Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ

Σάλος στους Φιλελευθέρους
Η κατ'αρχάς συμφωνία του Βενιζέλου με τους Τσαλδάρη και Παπανδρέου προκαλεί σάλο στο Κόμμα των Φιλελευθέρων. Στη σύσκεψη της κοινοβουλευτικής του ομάδας, από τους 57 βου­λευτές, οι 37 εγκρίνουν την εισήγηση του Βενιζέλου, ενώ οι 20 αντιτάσσονται και ζητούν νέες εκλογές. Όταν ο αρχηγός των Φιλελευθέρων ρωτά τους είκοσι αν, παρά τη διαφωνία τους, θα τον ακολουθήσουν στη συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα, μόνο οι Ρέ­ντης και Ζίγδης απαντούν ότι δεν δεσμεύονται από την κομμα­τική πειθαρχία.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Άρα θα καταψηφίσετε την κυβέρνησιν;
- Μάλιστα, απαντούν οι Ρέντης και Ζίγδης.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τότε αποχωρείτε και από το κόμμα.
-Βεβαίως (Το Βήμα, 12 Σεπτεμβρίου 1950).

Ο Ζίγδης είχε εκδηλώσει και πριν από την τριμερή συμφω­νία τις διαφωνίες του με τον Βενιζέλο. Επέκρινε τον αρχηγό των Φιλελευθέρων ότι, με τον νόμο περί αρχιστρατήγου, είχε δώσει τέτοια προνόμια στον στρατάρχη, που ο στρατός ξέφευγε πια από τον έλεγχο της κυβερνήσεως και αυτό αποτελούσε υπονό­μευση της δημοκρατίας. Επίσης, θεωρούσε τον Βενιζέλο υπεύ­θυνο για τον τορπιλισμό της ειρηνευτικής πολιτικής του Πλα­στήρα.
Μετά τη σύσκεψη, ο I. Ζίγδης είδε τον Βενιζέλο και του είπε:
- Φεύγω από το κόμμα, γιατί, με την πολιτική που ακο­λουθείτε, κύριε πρόεδρε, και το κόμμα θα διαλύσετε και τον Παπάγο θα φέρετε.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αν δεν μπορούμε να διοικηθούμε, ας έλ­θει ο Παπάγος να μας διοικήσει (αφήγηση Γιάννη Ζίγδη).
Ο Ρέντης κατέθεσε το ίδιο βράδυ δήλωση στο προεδρείο της Βουλής ότι παραμένει ανεξάρτητος φιλελεύθερος του Κέντρου. Ο Ζίγδης κατέθεσε δήλωση ότι γίνεται ανεξάρτητος. Αργότερα θα προσχωρήσει στην ΕΠΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου