Η τριμερής διαλύεται
Αμέσως μετά την αποκάλυψη του νέου σκανδάλου, πολλά στελέχη των άλλων κομμάτων ζητούν να ξεκαθαριστεί η κατάσταση και να διακοπεί η κυβερνητική συνεργασία τους με τους Λαϊκούς. Κανένας δεν έχει διάθεση να εισπράξει τη λαϊκή κατακραυγή συνεργαζόμενος με το κόμμα του οποίου παράγοντες ήταν, άμεσα ή έμμεσα, υπεύθυνοι για διασπάθιση δισεκατομμυρίων δραχμών του Δημοσίου ή κρατικών οργανισμών. Ο Βενιζέλος, σε λόγο του από τον Ραδιοσταθμό Θεσσαλονίκης, στις 26 Οκτωβρίου, υπόσχεται ότι θα επιβληθούν κυρώσεις και θα γίνει ηθικός καθαρμός. Ο Τσαλδάρης υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να διασπαστεί η κυβέρνηση, αλλά ν'αφεθεί η Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη στο έργο της. Παράγοντες του Λαϊκού Κόμματος πηγαίνουν στη Δ.Γερμανία, όπου βρίσκεται ο αντιπρόεδρος Γ.Παπανδρέου, για να τον πείσουν ν'αναβληθεί η κυβερνητική κρίση ώσπου ν'αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Στο μεταξύ, οι Πλαστήρας, Τσουδερός και άλλοι ηγέτες της αντιπολιτεύσεως ζητούν να ξεκαθαριστεί άμεσα η κατάσταση με νέες εκλογές.
Στις 31 Οκτωβρίου, επιστρέφει ο Γ.Παπανδρέου. (Στο ταξίδι του πέτυχε να γίνουν δεκτά πάλι στη Δ. Γερμανία τα ελληνικά καπνά, παρά τις αντιδράσεις κυρίως των Αμερικανών, που έχουν κατακλύσει τη δυτικογερμανική αγορά με τα «Βιρτζίνια».) Αρχίζουν αμέσως συνομιλίες των τριών αρχηγών για να λυθεί η κρίση. Την άλλη μέρα, ο Παπανδρέου έχει πολύωρη συνομιλία με τον βασιλιά και άλλη με τον Πιουριφόυ. Γίνεται σύσκεψη και των βουλευτών του κόμματος του Παπανδρέου, που αξιώνουν διαχωρισμό των ευθυνών από το Λαϊκό Κόμμα. Οι Βενιζέλος και Παπανδρέου προσπαθούν να πείσουν τον Τσαλδάρη ν'αποχωρήσει μόνος του από την κυβέρνηση, ώσπου να εκδοθεί το δικαστικό βούλευμα για το σκάνδαλο του ΟΛΠ, ώστε να μην υπάρξει υπόνοια επηρεασμού της Δικαιοσύνης. Ο Τσαλδάρης αρνείται με τον ισχυρισμό ότι έτσι «θα φανεί ότι δικαιώνονται οι συκοφάνται».
Το απόγευμα της 2ας Νοεμβρίου, ο Βενιζέλος πηγαίνει στα Ανάκτορα και υποβάλλει την παραίτηση της κυβερνήσεως. Η τριμερής, που φαινόταν τόσο ισχυρή και σταθερή, δεν έζησε ούτε δύο μήνες. Ο Τσαλδάρης προτείνει στον βασιλιά να σχηματιστεί κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γ.Βεντήρη από τα τρία κόμματα, χωρίς τη συμμετοχή των αρχηγών. Έτσι ελπίζει ότι δεν θα φανεί η δική του αποπομπή ως προσωπική και κομματική μείωση. Μέσα στην ίδια μέρα, ο Αμερικανός πρεσβευτής αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα, έχει ιδιαίτερη συνομιλία με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του βασιλιά Αριστείδη Μεταξά και άλλους παράγοντες. Ο βασιλιάς αναθέτει και πάλι την εντολή στον Σοφοκλή Βενιζέλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου