Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ

Η Ασφάλεια πιάνει τον Δημ.Μπάτση
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που κάνουν την ημέρα εκείνη και τις επόμενες οι αστυνομικές Αρχές, από το 1950 είχαν διαπιστώ­σει ότι ο ραδιοσταθμός του ΚΚΕ «Ελεύθερη Ελλάδα», που βρι­σκόταν στο εξωτερικό, μετέδιδε γεγονότα που μόλις πριν από μία ή δύο ώρες είχαν συμβεί στην Ελλάδα. Από τη διαπίστωση αυτή είχαν βγάλει το συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να υπάρχει ασύρμα­τος στην Αθήνα που να επικοινωνεί με την έξω ηγεσία του ΚΚΕ. Από την παρακολούθηση ενός παλιού κομμουνιστή διαπίστωσαν - κατά τις ανακοινώσεις πάντα των ίδιων των αστυνομικών Αρχών - ότι κάτι το ύποπτο συνέβαινε στη βίλα της Γλυφάδας «Αύρα» (Αρτέμιδος 43), όπου έμενε ένας γνωστός στη γειτονιά ως φιλή­συχος πτηνοτρόφος, ο Ηλίας Αργυριάδης. Παρακολούθησαν τη βίλα με ραδιογωνιόμετρα και εξακρίβωσαν ότι πραγματικά από την «Αύρα» γίνονταν εκπομπές ραδιοσημάτων προς τη Σόφια και το Βουκουρέστι. Παρακολουθούσαν μήνες τις εκπομπές αυ­τές. Ταυτόχρονα, παρακολουθούσαν τα πρόσωπα που πήγαιναν στη βίλα.
Το μεσημέρι της 23ης Οκτωβρίου, αστυνομικοί της Ασφάλειας Πειραιά πιάνουν στην οδό Σοφοκλέους τον δικηγόρο και οικονο­μολόγο Δημήτρη Μπάτση. Παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστός για τις μαρξιστικές του αντιλήψεις, συγγραφέας του βιβλίου «Η βα­ριά βιομηχανία στην Ελλάδα» - που οι βασικές του διαπιστώσεις έχουν επιβεβαιωθεί -, γραμματέας της αριστερών τάσεων επι­στημονικής εταιρείας ΕΠ-ΑΝ (Επιστήμη - Ανασυγκρότηση) και διευ­θυντής του περιοδικού Ανταίος, ο Μπάτσης δεν έχει πιαστεί και εκτοπιστεί στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Γιος ναυάρχου, παλιού βασιλόφρονα, με ευρύτατες κοινωνικές σχέσεις, κοσμικός τύπος ο ίδιος, είχε παντρευτεί κόρη υπουργού του Λαϊκού Κόμ­ματος, που την χώρισε αργότερα. Πρόσφατα τότε έχει παντρευ­τεί τη νεαρότατη κόρη βιομηχάνου Λίλιαν.

Το μεσημέρι λοιπόν εκείνο ο Μπάτσης εξαφανίζεται. Η είδη­ση για «μυστηριώδη» εξαφάνιση του γράφεται στις εφημερίδες. Τη μεθεπομένη, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει:

«Ο φερόμενος ως εξαφανισθείς δικηγόρος Δημήτριος Μπάτσης, διευθυντής του περιοδικού Ανταίος, συνελήφθη υπό της Γενικής Ασφαλείας Πειραιώς, όπου και κρατείται. Ούτος ενέχεται εις υπόθεσιν διά την οποίαν διενεργείται ανάκρισις».

Κανένας δεν μπορούσε τότε να φανταστεί ότι η ανακοίνωση αυτή ήταν κάτι σαν προαγγελτήριο θανάτου του νέου επιστήμο­να. Τώρα, στις 14 Νοεμβρίου 1951, η αστυνομία ανακοινώνει ότι, από την ημέρα που πιάστηκε ο Μπάτσης, ο ασύρματος της βίλας «Αύρα» είχε διακόψει τις εκπομπές του για δέκα μέρες. Οι Αρχές Ασφαλείας υποψιάστηκαν ότι υπήρχε και άλλος ασύρματος. Πραγματικά, με τη βοήθεια - κατά τις ίδιες πάντα ανακοινώσεις - των μηχανημάτων του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Φραγκλίνος Ρούσβελτ», που είχε καταπλεύσει στο Φάληρο, συγχρόνων ραδιογωνιομέτρων και ενός ελικοπτέρου των Αμερικανών, εντοπί­στηκε κι άλλος ασύρματος, στην Καλλιθέα.
Είναι φανερό ότι η σύλληψη του Μπάτση συνδέεται από τις Αρχές Ασφαλείας με τους ασυρμάτους. Αλλά τέτοια σύνδεση, άμεση τουλάχιστον, δεν πρόκειται ν'αποδειχτεί ούτε στη δίκη. Ο Μπάτσης είχε συνεχή επαφή με το ΚΚΕ, αλλά έκανε άλλη κομ­ματική δουλειά (ενδιάμεσος για την αποστολή οικονομικών ενι­σχύσεων από το εξωτερικό στο εδώ κλιμάκιο της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος κ.λ.π.). Το πιο πιθανό είναι πως αγνοούσε κι ότι υπήρχαν ασύρματοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου