Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ

Ανακτορικά σχέδια

Η κατάσταση της υγείας του Παπάγου παρουσιάζει πάλι επιδεί­νωση. Στις 26 Αυγούστου, Το Βήμα, με άρθρο του, ζητά από τον στρατάρχη να ορίσει αναπληρωτή του στην πρωθυπουργία. Φαίνεται ότι ο Παπάγος έχει πειστεί να ορίσει αναπληρωτή και η προτίμησή του στρέφεται προς τον Στέφανο Στεφανόπουλο. Αλλά ο υπουργός των Εξωτερικών διστάζει να αναλάβει και αφήνει να ρυθμιστεί το ζήτημα ύστερα από τη Διάσκεψη του Λονδίνου.
Τα Ανάκτορα - και πρώτα από όλους η Φρειδερίκη, που έχει τον κύριο λόγο στα παρασκήνια - προτιμούν να αναλάβει την πρω­θυπουργία ο Κ.Καραμανλής και να σχηματίσει «μεταβατική» κυβέρνηση με συμμετοχή και κεντρώων παραγόντων. Επειδή και ο Π.Κανελλόπουλος, που διεκδικεί για τον εαυτό του την πρω­θυπουργία, αντιδρά στη λύση Στεφανόπουλου, ο Παύλος, η Φρει­δερίκη και οι μυστικοσύμβουλοί τους ελπίζουν πως θα τους δο­θεί ο αναγκαίος χρόνος να προωθήσουν το δικό τους σχέδιο. Για να μην εκδηλωθεί μάλιστα καμιά αντίδραση από τον στρατό, έχουν αναθέσει στον αρχηγό του στρατιωτικού οίκου του βασιλιά, από­στρατο στρατηγό Καλλίνσκη, αδελφό της γυναίκας του Παπάγου να βολιδοσκοπήσει τα βασικά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Καλλίνσκη έχει αρχίσει τη βολιδοσκόπηση από τις αρχές Αυ­γούστου και έχει πάρει διαβεβαιώσεις ότι ο στρατός θα πειθαρχήσει σε οποιαδήποτε απόφαση του βασιλιά. Μια εφημερίδα θα συσχετίσει αργότερα τις καταγγελίες κατά του στρατηγού Γκίκα, με πληροφορίες που υπήρχαν ότι ήταν δυνατόν ο αρχηγός του ΓΕΣ να αντιδράσει στο σχέδιο για πρωθυπουργοποίηση του υπουρ­γού Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων (Ελευθερία, 7 Οκτωβρίου 1956). Είναι φυσικό, πάντως, η αρρώστια του Παπάγου και η φθορά του Συναγερμού να δημιουργούν ανησυχία στα ανώτερα και μεσαία κλιμάκια του στρατού, που τη σύνθεση τους την έχει κα­θορίσει ο στρατάρχης αμέσως ύστερα από τις εκλογές του Νοεμ­βρίου 1952.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου