Ανακτορικά σχέδια
Η κατάσταση της υγείας του Παπάγου παρουσιάζει πάλι επιδείνωση. Στις 26 Αυγούστου, Το Βήμα, με άρθρο του, ζητά από τον στρατάρχη να ορίσει αναπληρωτή του στην πρωθυπουργία. Φαίνεται ότι ο Παπάγος έχει πειστεί να ορίσει αναπληρωτή και η προτίμησή του στρέφεται προς τον Στέφανο Στεφανόπουλο. Αλλά ο υπουργός των Εξωτερικών διστάζει να αναλάβει και αφήνει να ρυθμιστεί το ζήτημα ύστερα από τη Διάσκεψη του Λονδίνου.
Τα Ανάκτορα - και πρώτα από όλους η Φρειδερίκη, που έχει τον κύριο λόγο στα παρασκήνια - προτιμούν να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Κ.Καραμανλής και να σχηματίσει «μεταβατική» κυβέρνηση με συμμετοχή και κεντρώων παραγόντων. Επειδή και ο Π.Κανελλόπουλος, που διεκδικεί για τον εαυτό του την πρωθυπουργία, αντιδρά στη λύση Στεφανόπουλου, ο Παύλος, η Φρειδερίκη και οι μυστικοσύμβουλοί τους ελπίζουν πως θα τους δοθεί ο αναγκαίος χρόνος να προωθήσουν το δικό τους σχέδιο. Για να μην εκδηλωθεί μάλιστα καμιά αντίδραση από τον στρατό, έχουν αναθέσει στον αρχηγό του στρατιωτικού οίκου του βασιλιά, απόστρατο στρατηγό Καλλίνσκη, αδελφό της γυναίκας του Παπάγου να βολιδοσκοπήσει τα βασικά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
Ο Καλλίνσκη έχει αρχίσει τη βολιδοσκόπηση από τις αρχές Αυγούστου και έχει πάρει διαβεβαιώσεις ότι ο στρατός θα πειθαρχήσει σε οποιαδήποτε απόφαση του βασιλιά. Μια εφημερίδα θα συσχετίσει αργότερα τις καταγγελίες κατά του στρατηγού Γκίκα, με πληροφορίες που υπήρχαν ότι ήταν δυνατόν ο αρχηγός του ΓΕΣ να αντιδράσει στο σχέδιο για πρωθυπουργοποίηση του υπουργού Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων (Ελευθερία, 7 Οκτωβρίου 1956). Είναι φυσικό, πάντως, η αρρώστια του Παπάγου και η φθορά του Συναγερμού να δημιουργούν ανησυχία στα ανώτερα και μεσαία κλιμάκια του στρατού, που τη σύνθεση τους την έχει καθορίσει ο στρατάρχης αμέσως ύστερα από τις εκλογές του Νοεμβρίου 1952.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου